Főzelékek babáknak – mit, hogyan és miért?

| |

A babákról való gondoskodás felelősségteljes feladat. Nem csak a mindennapi ellátásra kell odafigyelni, hanem arra is, milyen minőségben történik az. A kezdeti nehézségek és az álmatlan éjszakák után a gyerkőc egyre inkább nyitott lesz a szilárd ételek irányába, s a főzelékek első főtt ételként remek választásnak bizonyulnak.

Ugyan a tavasszal körülbelül féléves babáknak kifejezetten jó soruk van a rengeteg friss zöldség miatt, de ma már tulajdonképpen az év bármely időszakában hozzájuthatunk minőségi alapanyagokhoz, melyekből fenséges és tápláló főzelékeket készíthetünk.

A babáknak készített főzelékek között vannak örök favoritok, melyekkel mindenképpen érdemes próbálkozni. Tipikusan ilyen a sárgarépa, a karalábéfőzelék, de a spárga, a cékla, a cukkini vagy brokkoli is remek választás.

Ezek közül több kifejezetten superfood-ként számon tartott, és felnőttek számára is javasolják azokat a táplálkozási szakértők. Ugyan a főzéssel sok vitamin távozik belőlük, de így is egészséges étel varázsolható a kicsik elé, mely ráadásul emésztésüknek is jó.

Fontos, hogy a puffasztó zöldségekkel, babfélékkel óvatosan bánjunk, és ezeket inkább kerüljük a kicsi táplálása során. S hogy milyen ízesítést érdemes választani? A vöröshagyma, a póréhagyma és az újhagyma biztosan beválnak, de akár minimális mennyiségű fokhagymát is belecsempészhetünk az ételekbe.

Mire figyeljünk a babafőzelékek elkészítése során?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos zöldségek energiatartalma kifejezetten alacsony. Míg ezek saját diétánk során hasznosnak bizonyulnak, addig a kicsiknek muszáj a tápértékre kicsit ráhúzni, és sűríteni a főzelékeket. A habarás kitűnő döntés lehet, ugyanis a tejföl, a tejszín vagy a joghurt a kisebb babák számára még gondot okozhat.

Természetesen a hagyományos gyors felszívódású liszteket a babáknak készített főzelékeknél is érdemes kerülni. Sokféle alternatíva létezik a finomliszt kiváltására. Sűríthetjük saját anyagával a főzeléket, de a gabonapelyhek is krémessé varázsolják az ételt.

A burgonya a benne megtalálható keményítőnek köszönhetően kitűnő sűrítőanyagnak bizonyul. Ha a saját anyaggal történő sűrítést választjuk, akkor érdemes tudni, hogy azzal nem növeljük az energiatartalmat, pedig ez utóbbira nagy szükség van a növekedéshez.

Az öt-hat hónapos babáknak készített főzelékek esetében még elkerülhetjük a sót, vagy minimális mennyiség is elegendőnek bizonyul. Só helyett érdemes olyan friss fűszernövényeket választani, mint például a babérlevél, a majoranna vagy a lestyán.

A csípős fűszerek azonban kerülendőek, hiszen ezek nem a baba emésztőrendszerének és ízlésének megfelelőek. Amint elérte a kicsi a hét-nyolc hónapos kort, párolt húst már tehetünk feltétként a főzelékre. Egy éves kor után pedig a főtt tojás is remek választás lehet.

Legyen bármennyi is elfoglaltságunk, a baba ételeit célszerű mindig frissen készíteni. Mivel nem nagy adagokról van szó, ezért nem vesz el a teendő sok időt a napból. Nem csak az alapanyag és a frissesség fontosak, hanem a megfelelő hőmérséklet is. Érdemes kitapasztalni, hogy milyen hőmérsékleten szereti a kicsi az ennivalót, ugyanis vannak babák, akik a melegebb, és vannak, akik a langyosabb ételeket kedvelik jobban.

A kis jövevény érkezésével alapvetően változik meg a család élete. A gyerkőc villámgyorsan növekedik, ezért nem árt már a kezdetekkor gondolkodni azon, hogy milyen alapanyagok kerüljenek majd a tányérra, és hogyan szeretnénk elkészíteni számára a fejlődését és egészségét elősegítő ételeket. A vitamindús főzelékek biztosan elnyerik majd tetszését, és idővel egyéb alapanyagokhoz is gond nélkül hozzászoktatható a kicsi.

Read More

Előző

Sajtos krumplipüré

Ánizs – a légúti betegségek hatékony ellensége

Következő