A Mititei vagy Mics elkészítése házilag

| |

Bizton állíthatjuk, hogy a mititei Románia tradicionális étele, egyfajta henger alakú rostélyon sült húsgombóc melynek összetétele: marha hús és borjúhús keveréke, különböző fűszerek és szódabikarbóna.

Általában mustárral és kenyérrel eszik, de nagyon finom hasábburgonyával is.

A legenda azt tartja, hogy a mititei története egy Bukaresti csárdából (La Iordachi ) indul, amely híres volt egyedülálló ízesítésű kolbászáról, viszont egy tavaszi napon úgy megrohamozták a vendégek a csárdát, hogy elfogyott a borjú bél, amibe addig töltötték a kolbászt.

A tulajnak nem volt más választása, mint henger alakúra formázni a tölteléket és kisütni azt roston.

A mititei egy kulináris élményt nyújtó étel, amelynek méretei a következők: hét – nyolc centiméter hosszú és három centiméter széles. Elkészítésénél nagyon figyeljünk arra, hogy ne nagy hőfokon süsük, mert így a külsöje megég és a belseje nem sül át eléggé.

Romániában már hagyománnyá vált a május elsejei mititei sütés, mustárral, kenyérrel találva és sörrel le öblítve

Print

Mititei mics recept házilag

Kategória Húsételek
Konyha Román ételek
Előkészítés 20 minutes
Sütési/Főzési Idő 30 minutes
Teljes elkészítési idő 50 minutes
Adag 4 személyre

Hozzávalók

800 g darált hús (marha)200 g darált hús (borjú, de helyettesíthetjük sertés hússal is)8 g fekete bors (frissen őrölt)2 g köménymag (őrölt)1 evőkanál pirospaprika (őrölt)8 g szódabikarbóna1 kiskanál citromlé1 fej fokhagyma500 ml csontlé

Lépések

A két fajta húst egy tálba tesszük és jól összekeverjük, szép fokozatosan adjuk hozzá a fűszereket, kivéve a fokhagymát, majd letakarjuk és hűtőben állni hagyjuk másnapig.
Másnap elővesszük a húst a hűtőből és hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és átdaráljuk egyszer, hozzáadjuk a csontlevet és ezután addig daráljuk míg egy pasztát kapunk belőle, ezután ismét letakarjuk és állni hagyjuk 1-2 órát a hűtőben.
Henger alakúra formáljuk (a kezünket bevizezzük hogy ne ragadjon a paszta hozzá) és lassú tűzön jól átsütjük, átforgatva mind a négy oldalára míg egy kicsit megbarnul a külseje, sütés közben a mititei tömege összeesik egy nagyon keveset ezért is kapta ezt a becenevet hogy „mici” ejtsd [miccs] (jelentése =kicsik), viszont a belseje omlós és puffasztott lesz a szódabikarbónától.
Mustárral és kenyérrel találjuk illetve még hasábburgonyát is lehet mellé tenni a tányérba.

Read More

Előző

Ingyenessé és bárki számára elérhetővé válik a Google Workspace

Borsmentaolaj – hasznos tulajdonságok és alkalmazása

Következő