Bizton állíthatjuk, hogy a mititei Románia tradicionális étele, egyfajta henger alakú rostélyon sült húsgombóc melynek összetétele: marha hús és borjúhús keveréke, különböző fűszerek és szódabikarbóna.
Általában mustárral és kenyérrel eszik, de nagyon finom hasábburgonyával is.
A legenda azt tartja, hogy a mititei története egy Bukaresti csárdából (La Iordachi ) indul, amely híres volt egyedülálló ízesítésű kolbászáról, viszont egy tavaszi napon úgy megrohamozták a vendégek a csárdát, hogy elfogyott a borjú bél, amibe addig töltötték a kolbászt.
A tulajnak nem volt más választása, mint henger alakúra formázni a tölteléket és kisütni azt roston.
A mititei egy kulináris élményt nyújtó étel, amelynek méretei a következők: hét – nyolc centiméter hosszú és három centiméter széles. Elkészítésénél nagyon figyeljünk arra, hogy ne nagy hőfokon süsük, mert így a külsöje megég és a belseje nem sül át eléggé.
Romániában már hagyománnyá vált a május elsejei mititei sütés, mustárral, kenyérrel találva és sörrel le öblítve
Print
Mititei mics recept házilag
Kategória Húsételek
Konyha Román ételek
Előkészítés 20 minutes
Sütési/Főzési Idő 30 minutes
Teljes elkészítési idő 50 minutes
Adag 4 személyre
800 g darált hús (marha)200 g darált hús (borjú, de helyettesíthetjük sertés hússal is)8 g fekete bors (frissen őrölt)2 g köménymag (őrölt)1 evőkanál pirospaprika (őrölt)8 g szódabikarbóna1 kiskanál citromlé1 fej fokhagyma500 ml csontlé
A két fajta húst egy tálba tesszük és jól összekeverjük, szép fokozatosan adjuk hozzá a fűszereket, kivéve a fokhagymát, majd letakarjuk és hűtőben állni hagyjuk másnapig.
Másnap elővesszük a húst a hűtőből és hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és átdaráljuk egyszer, hozzáadjuk a csontlevet és ezután addig daráljuk míg egy pasztát kapunk belőle, ezután ismét letakarjuk és állni hagyjuk 1-2 órát a hűtőben.
Henger alakúra formáljuk (a kezünket bevizezzük hogy ne ragadjon a paszta hozzá) és lassú tűzön jól átsütjük, átforgatva mind a négy oldalára míg egy kicsit megbarnul a külseje, sütés közben a mititei tömege összeesik egy nagyon keveset ezért is kapta ezt a becenevet hogy „mici” ejtsd [miccs] (jelentése =kicsik), viszont a belseje omlós és puffasztott lesz a szódabikarbónától.
Mustárral és kenyérrel találjuk illetve még hasábburgonyát is lehet mellé tenni a tányérba.
Read More
Ez is érdekelhet
A világ legegyszerűbb és legfinomabb házi sajtszósz receptje – 15 perc alatt kész van
Földiepres és granolás joghurtszelet
5 egyszerű és egészséges étel, amelyet könnyedén elkészíthetsz bármikor!
8 praktikus air fryer tipp a tökéletes főzési eredményekhez
Ínycsiklandó grillezett csirke édes chilivel
Mennyei sült burgonyaszeletek fokhagymával és parmezánnal
A szerkesztő ajánlata
Párizs szívében rendezték meg a Nyerd meg az életed sorozat élő eseményét!
A Landrover és a Jeep is versenytásra akadt az öreg kontinensen – A Ford Bronco Európába érkezik!
A Sandman: Az álmok fejedelme 2. évad három új karakterrel bővül
Nézd meg képekben az új 200 lóerős 2025-ös Honda Civic Hybridet
Itt a 2025-ös Kia Sportage – új hűtőrács, high-tech belső tér és finomhangolt vezetési élmény
Ánizs – a légúti betegségek hatékony ellensége