Határozottan kijelenthetjük azt hogy a császármorzsa, németül Kaiserschmarrn, Ausztria híres desszertje, azt viszont hogy ki készítette el először az édességet már két köznépi legenda is megemlíti.
Az egyik ilyen legenda arról szol, hogy az udvari szakács készítette el Sisi hercegnőnek először, a másik pedig arról hogy a császár I Ferenc József látogatást tett egy egyszerű kis farmon ahol a házigazda palacsintával szerette volna megvendégelni a császárt, de sütéskor nem sikerült jól a palacsintatészta és apró darabokra szedte, a császárnak olyannyira ízlett, hogy ez lett a kedvence és talán ezért is kapta a nevét az uralkodóról.
Amit biztosan tudunk, hogy az Osztrák konyha közkedvelt édessége és hogy a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban még ma is közkedvelt desszertnek számít.
A Császármorzsa elkészítése
Elkészítése nagyon egyszerű és gyors viszont az íze nagyon finom, ezért is lett a császári udvar közkedvelt desszertje és ezért is terjedt el számos országban is. Alapvetően az édességet palacsintatésztából készítik, majd porcukrot és lekvárt tesznek rá, így fogyasztják.
Print
Császármorzsa recept
Kategória Desszertek
Konyha Osztrák ételek
Előkészítés 10 minutes
Sütési/Főzési Idő 20 minutes
Teljes elkészítési idő 30 minutes
Adag 4 személyre
3 darab tojás500 ml tej1 teáskanál cukor1 csipetnyi só350 g liszt1 evőkanál mazsola1 evőkanál ásványvíz szénsavas30 g vajporcukor a tálaláshoz
A tojások sárgáját, a fehérjétől külön válasszuk. A tejet, a sót, a cukrot és a tojások sárgáját egy keverőtálba helyezzük és erőteljesen felverjük egy habverővel majd folyamatos keverés mellet lisztet adunk hozza míg nem a massza kissé megvastagszik.
Óvatosan hozzákeverjük a mazsolát és az ásványvizet melytől a palacsintatészta lazább lesz, ezután a tojásfehérjét felverjük habbá és szintén óvatosan belekeverjük a tésztába.
Egy serpenyőben olvasszunk meg egy kis vajat és tegyük bele a palacsinta masszát majd közepes hőfokon szép lassan vállaszúk szét a megszilárduló tésztát egy fakanállal kisebb darabokra úgy, hogy közben ügyeljünk arra hogy ne nagyon nyomjuk össze a „morzsákat”.
Addig sütjük amíg át nem sül a tészta, nem kel nagyon megpirítani, majd porcukorral meghintve találjuk. Hagyományosan szilva lekvárral találjak de nyugodtan tehetünk rá ízlésünknek megfelelő, más fajta gyümölcslekvárt is, sőt különböző gyümölcsbefőtt hozzáadásával is nagyon finom desszertet készíthetünk.
Read More
Ez is érdekelhet
A világ legegyszerűbb és legfinomabb házi sajtszósz receptje – 15 perc alatt kész van
Földiepres és granolás joghurtszelet
5 egyszerű és egészséges étel, amelyet könnyedén elkészíthetsz bármikor!
8 praktikus air fryer tipp a tökéletes főzési eredményekhez
Ínycsiklandó grillezett csirke édes chilivel
Mennyei sült burgonyaszeletek fokhagymával és parmezánnal
A szerkesztő ajánlata
Bugatti W16 Mistral – Így alkotta meg a cég az új modelljét mindössze 9 hónap alatt
A NOAH új női kollekciója egy új korszakot nyit a vintage divatban
Hogyan alakítsuk ki a tökéletes kutyabarát otthont? Gyakorlati tippek és tanácsok!
A Policisztás ovárium szindróma avagy a PCOS betegség és tünetei
Ropogós panírban sült sonkás-sajtos csirketekercsek
A bodza (Sambucus) szedése és gyógyhatásai