A gírosz (gyros) egy függőleges nyárson sült hús melyet általában szendvicsként tálalnak pitában, paradicsommal, hagymával és tzatziki szósszal. Az előzőleg pácolt majd nyárson sült (egymásra rakott) ropogós húst hosszú késel látványosan szeletelik forgács szerűre.
A világon közismert ételnek számos fajtája ehető, az egyik legelterjedtebb a görögök által is használt pitában elkészített szendvics, de számos országban tányéron is találják.
A gírosz származási helye nem egyértelmű, ugyanis vannak, akik törökországi ételként emlegetik, de az emberek túlnyomó része azt állítja, hogy görög étel. Az egyik gírosszal kapcsolatos történet arról szol, hogy 1950-ben egy görög szakács hozta be Görögországba a gíroszt Konstantinápolyból.
Görögországban a gíroszt hagyományosan sertéshúsból készítik azonban az elmúlt években megjelent a csirkehúsból készült gírosz is mégpedig az alacsony zsírtartalmának köszönhetően. Azonban a világ minden táján már birka és marhahúsból is készítik.
Print
Gírosz recept
Kategória Húsételek
Konyha Görög ételek
Előkészítés 15 minutes
Sütési/Főzési Idő 15 minutes
Teljes elkészítési idő 30 minutes
Adag 4 személyre
4 darab Görög pita8 evőkanál tzatziki szósz1/4 kilogramm sertéskaraj2 darab paradicsom1 fej vöröshagymagírosz fűszerkeveréksóolaj – kevés
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, beszórjuk a fűszerkeverékkel és kevés sóval, letakarjuk és addig állni hagyjuk amíg a pitákat és a zöldségeket előkészítjük.
A négy darab pitának az egyik csücskét levágjuk és a belsejét szétszedjük hogy majd ebbe kerüljenek a hozzávalók.
Miután ezzel kész vagyunk előkészítjük a zöldségeket: a paradicsomokat és a hagymát karikára szeleteljük, ezt követően elővesszük a sertéshúst és kevés olajon ropogósra pirítjuk.
A gírosz összeállítását mindenki a saját ízlése szerint végezheti el, általában a pirított hús kerül az aljára, ezt követően két evőkanál tzatziki szósszal megkenjük a húsokat, egy fél paradicsom és kevés hagyma követi.
Találhatjuk tányéron hasábburgonyával is vagy csak simán szendvicsként!
Read More
Ez is érdekelhet
A tökéletes pác titka: Így lesz a húsod ellenállhatatlanul omlós és ízes!
Posírozás: A kíméletes főzés művészete (nem csak tojáshoz!)
Dinsztelés mesterfokon: Hogyan párold üvegesre a hagymát és a zöldségeket?
Ecetek fajtái és felhasználása: Balzsamecet, almaecet, borecet és társaik
Ismerd meg a világ konyháit: Utazás az ízek birodalmában (Mexikó)
Étel és ital tárolása a hűtőben: Hogyan kerüld el a káoszt és a pazarlást?
A szerkesztő ajánlata
Minden, amit eddig tudunk a Nyerd meg az életed 3. évadról!
Az Xbox elhalasztotta az újragondolt Fable játék megjelenését 2026-ra!
Hivatalos – A Vaják 2 december 17-én jelenik meg a Netflixen
Kiskutya nagy boldogság | Nyugdíjas éveinkben is társ lehet egy kutya
Biztonságos vezetés a nagy teherautók árnyékában is! Ezt minden sofőrnek kötelező tudnia!
Japán először tesztelte sikeresen a forgó detonációs rakétáját a világűrben