A gyors, egyszerű és finom gírosz recepetje

| |

A gírosz (gyros) egy függőleges nyárson sült hús melyet általában szendvicsként tálalnak pitában, paradicsommal, hagymával és tzatziki szósszal. Az előzőleg pácolt majd nyárson sült (egymásra rakott) ropogós húst hosszú késel látványosan szeletelik forgács szerűre.

A világon közismert ételnek számos fajtája ehető, az egyik legelterjedtebb a görögök által is használt pitában elkészített szendvics, de számos országban tányéron is találják.

A gírosz származási helye nem egyértelmű, ugyanis vannak, akik törökországi ételként emlegetik, de az emberek túlnyomó része azt állítja, hogy görög étel. Az egyik gírosszal kapcsolatos történet arról szol, hogy 1950-ben egy görög szakács hozta be Görögországba a gíroszt Konstantinápolyból.

Görögországban a gíroszt hagyományosan sertéshúsból készítik azonban az elmúlt években megjelent a csirkehúsból készült gírosz is mégpedig az alacsony zsírtartalmának köszönhetően. Azonban a világ minden táján már birka és marhahúsból is készítik.

Print

Gírosz recept

Kategória Húsételek
Konyha Görög ételek
Előkészítés 15 minutes
Sütési/Főzési Idő 15 minutes
Teljes elkészítési idő 30 minutes
Adag 4 személyre

Hozzávalók

4 darab Görög pita8 evőkanál tzatziki szósz1/4 kilogramm sertéskaraj2 darab paradicsom1 fej vöröshagymagírosz fűszerkeverékolaj – kevés

Lépések

A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, beszórjuk a fűszerkeverékkel és kevés sóval, letakarjuk és addig állni hagyjuk amíg a pitákat és a zöldségeket előkészítjük.
A négy darab pitának az egyik csücskét levágjuk és a belsejét szétszedjük hogy majd ebbe kerüljenek a hozzávalók.
Miután ezzel kész vagyunk előkészítjük a zöldségeket: a paradicsomokat és a hagymát karikára szeleteljük, ezt követően elővesszük a sertéshúst és kevés olajon ropogósra pirítjuk.
A gírosz összeállítását mindenki a saját ízlése szerint végezheti el, általában a pirított hús kerül az aljára, ezt követően két evőkanál tzatziki szósszal megkenjük a húsokat, egy fél paradicsom és kevés hagyma követi.
Találhatjuk tányéron hasábburgonyával is vagy csak simán szendvicsként!

Read More

Előző

Hivatalos – A Google Page Experience frissítés június 15. és augusztus vége között fut le

A velencei filmfesztivál megerősíti a Dűne című film világpremierjét

Következő