Hogyan karamellizáljunk hagymát egyszerűen?

| |

Az olívaolajon karamellizált hagyma, csodálatosan kiadja ezen egyszerű hozzávalók mámorító ízét.

A hagyma természeténél fogva édes, és mivel a karamell a cukor főzetéből származik, ha lassú tűzön főzzük a hagymát, a benne levő cukor karamellizálódik csodálatos ízkavalkád kíséretében.

Azért óvatosnak kell lenni, hogy ne kövess el hibákat a hagyma karamellizálása során, de a végeredmény ez ízletes étel lesz, ha követed a lépéseket.

Hozzávalók: néhány fej hagyma (fehér, sárga, vagy vörös), olívaolaj, só, ízlés szerint vaj, cukor és balzsamecet.

Első lépésként vágjuk félbe a hagymát a gyökeres részénél, majd húzzuk le a héját, és fektessük a hagymát a vágott oldalával a vágódeszkára. Vágjunk bele mindegyik hagymába, de ne teljesen a gyökeres végéig.

Ez a gyökeres vég fogja egybe a hagymát ahogy vágjuk, így könnyebbé teszi a dolgunkat. Ezek után vágjunk egy V alakot a hagyma végébe, hogy megszabaduljunk a kemény gyökértől, ami egyben tartja a szeleteket.

Használj egy vastag aljú serpenyőt, és az aljára önts olívaolajat, majd melegítsd a serpenyőt közepes hőfokra, amíg az olaj csillogó lesz.

Aztán ad hozzá a hagymát, és keverd össze az olívaolajjal. Alkalmanként keverd meg, és attól függően, hogy milyen erősen működik a sütő, lehet, hogy jobb lejjebb venni a tüzet, nehogy odaégjen, vagy kiszáradjon a hagyma. 10 perc elteltével szórd rá sót és ízlés szerint lehet cukrot is, hogy ezzel segítsd a karamellizálódást.

Körülbelül 30 percig hagyd a lassú tűzön, pár percenként kevergetve. Aztán amikor észreveszed, hogy egyre gyakrabban, akár percenként kell kavarni, mert az alját csaknem odakapja, addig főzd miközben kavargatod, amíg a hagyma gazdag, barna színű lesz.

A főzési folyamat végén önthetsz rá némi bort vagy balzsamecetet, hogy még több ízt adj a karamellizált hagymához.

Ha minden lépést megfelelően követsz a végeredmény egy ínycsiklandó karamellizált hagyma lesz, amit az egész család imádni fog.

Read More

Előző

Kína bemutatta a Mars-roverének videó- és hangfelvételét

Aloe Vera – a fiatalság forrása

Következő