Mi az a bulgur? A bulgur elkészítése és a legfinomabb bulgur receptek!

| |

A bulgurt tört búza vagy török rizs néven is ismerheted. A mediterrán konyha egyik elmaradhatatlan élelmiszere némileg hasonlít a mi búzadaránkra, ám elkészítése és felhasználása merőbe eltér attól.

A bulgur többféle méretben előfordul, míg a nagyobb szeművel leginkább salátákban találkozhatsz, a kisebbel például különböző fasírtokban. Számos fogyókúrázó teszi fel a fel a kérdést: A bulgur hizlal? Az alábbiakban ennek is utánajárunk.

Kutatások szerint a tört búzát már mintegy 4000 éve ismerjük mint élelmiszert, világhódító útját a mediterrán térségből kezdte meg.

A bulgur az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, sokoldalúságával messze kitűnik nem csupán a teljes kiőrlésű, de a hagyományos gabonafélék közül is.

Egész pontosan mi az a bulgur?

A bulgur lényegében megtört teljes kiőrlésű búzamag, amit a csomagolás előtt leforráznak, majd gondosan kiszárítanak. Ennek eredményeként a konyhai felhasználása rendkívül gyors és egyszerű.

A legtöbb bulgur kevesebb mint 15 perc alatt elkészíthető, ugyanakkor a különböző típusok némileg eltérő főzési idővel rendelkezhetnek, így a felhasználás előtt mindig ellenőrizd a csomagoláson található utasításokat.

A legtöbb típus esetében 1 adag bulgurt szükséges elkeverni kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, majd 10-12 percen keresztül fedő alatt párolni.

Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb szemű a bulgur, annál kevesebb hőkezelést igényel. Az egészen apró esetében elég, ha csupán forró vízzel nyakon öntöd, majd néhány percre lefeded, főzést nem is igényel.

Mi a különbség a kuszkusz és a bulgur között?

Kuszkusz vagy bulgur? – sokan tévesztik össze a kettőt pedig két különböző, egy észak-afrikai és egy közel-keleti alapanyagról van szó.

A szakértők különbséget tesznek a kuszkusz és a bulgur között abban, hogy a kuszkusz egy észak-afrikai eredetű tészta, amelyet zúzott és párolt búzadarából készítenek, míg a bulgur párolt, szárított és összetört búzaszem, amely leginkább a közel-keleti konyhákban közkedvelt.

Mire használható fel a bulgur?

Arról már volt szó, hogy a bulgur a saláták – különösen a mediterrán saláták – egyik közkedvelt alapanyaga. Felhasználása azonban nem áll meg ennyiben, a bulgur ugyanis nagyszerű köretként is szolgálhat különböző húsok és szószok mellé.

Tökéletesen helyettesítője a rizsnek, a kuszkusznak, az árpának vagy a kinoának. Rendkívül jó térfogatnövelő- és kötőanyagnak számít a vegetáriánus vagy vegán fasírtoknál.

A bulgurt a magyar konyha is tökéletesen be tudja építeni a hétköznapi receptek közé, így a tört búza minden gond nélkül elfér a lecsó köretelemeként, vagy a töltött paprika rizshelyettesítőjeként.

Amennyiben soha nem kóstoltad még a bulgurt, érdemes egy ilyenfajta ismerős és megszokott ízzel párosítva kipróbálnod.

Az íze egyébként hordoz magán valamiféle diós beütést, az állaga kissé rágós, és elkészítésekor jellegzetes pattogatott kukorica illattal tölti meg a konyhát.

Hol vásárolható, hogyan tárolható a bulgur?

Régebben jellemzően csupán a vegetáriánus üzletek polcain fordult elő, ám mostanra már gyakorlatilag az összes élelmiszerbolt kínálatában megtalálható. Hol keresd?

A rizs, az árpa és köles környékén, ott, ahol a különböző gabonaféléket tárolja az üzlet, jó eséllyel a bulgurt is meg fogod találni. Esetenként előfordulhat, hogy a nemzetközi élelmiszerek, a humusz és a falafel környékén bukkansz rá, mivel a bulgurt a mediterrán és a közel-keleti konyha előszeretettel használja.

Tárolása semmilyen speciális körülményt nem igényel, hasonlóan az összes többi teljes kiőrlésű termékhez itt is arra kell figyelned, hogy nedvesség, hő és fény ne érje.

Optimálisan egy légmentesen zárható dobozban, a konyhaszekrényben akár két évig is eláll, sőt fagyasztva akár ennek a duplájáig is. Az elkészített és el nem fogyott bulgur a hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolható.

A bulgur hizlal, veszélyezteti a fogyókúrát?

A tört búza mennyire fogyasztható, ha valaki meg szeretne szabadulni pár felesleges kilótól? Magyarán: a bulgur hizlal-e?

A bulgur nem tartalmaz koleszterint, de jelentős mennyiségű mangán található meg benne, amely kulcsszerepet játszik az anyagcserében és az immunválasz alakulásában.

Tekintettel azonban arra, hogy búzáról van szó, a bulgur nem megfelelő a gluténmentes étrendet folytatók számára.

Ez rendben van, de a bulgur hizlal? Magas rosttartalmának köszönhetően képes alaposan kipucolni a bélrendszert, teljes kiőrlésű gabona lévén pedig gátolja a vércukorszint jelentős ingadozását, így megakadályozza a hirtelen éhségérzet kialakulását.

Ezek mind hozzájárulnak a súlycsökkenéshez, ugyanakkor a bulgur kalóriatartalma nyersen kissé magas. (Főtt állapotban némileg veszít ebből a nem ideális kalóriatartalomból.) Mint minden élelmiszer esetében a bulgur kapcsán is elmondható, hogy fő a mértékletesség.

Bulgur tápérték adatok

100 g bulgurban:

Kalória:342 kcalSzénhidrátok:76 gRost:18 gFehérje:12 gZsír:0 g

55% mangán: nyomelem, amely szerepet játszik az agy és az idegrendszer egészséges működésében.

15% magnézium: ásványi anyag, amely nagy szerepet játszik a csontképződésben és a karbantartásban.

10% vas: A hemoglobin, a vörösvértesteket alkotó fehérjék fő összetevője és oxigént szállít a testben. 

9% niacin (B3-vitamin): Vízben oldódó vitamin, amely a NAD előfutára, egy koenzim, amely fontos a makrotápanyagok üzemanyagra bontásához. A niacin csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

8% folát (B9-vitamin): Vízben oldódó vitamin, amely elősegíti a DNS és RNS előállítását és az aminosavak metabolizmusát.

A Bulgur elkészítése avagy így készíthető el a Bulgur egyszerűen!

Egyes receptek előre főtt bulgurt igényelnek, míg más ételekbe bele kell főznünk. Szerencsére mindkettő könnyen elkészíthető.

Hogyan főzzük a bulgurt forralással?

1 rész bulgurra és 2 rész vízre lesz szükséged. Forrald fel a vizet, és add hozzá bulgurt, majd főzd 15-20 percig, amíg megpuhul. Szűrd le és készen is van.

A bulgur elkészítése áztatással

Keverj össze 1 rész bulgurt 2 rész forrásban lévő vízzel. Keverd össze alaposan és hagyd egy órán át ázni. Egy óra elteltével szűrd le.

Add hozzá a bulgurt egy ételhez

Amikor levest főzöl, egyszerűen önts egy csésze bulgurt az ételhez és hagyd hogy átvegye az ízletes leves összes aromáját. Körülbelül 15 perc alatt megfő a bulgur az ételben.

A Bulgur könnyen főzhető, és új, diós ízt hoz az otthoni kulináris ízvilághoz! Próbáld a bulgurral helyettesíteni azokat az ételeket, amelyek barna rizst vagy quinoát igényelnek.

Néhány közismert bulgur recept a hagyományos Bulgur Saláta és a Paradicsomos Bulgur Köret, de mivel több ország kulináris ízei közé tartozik természetesen számos bulgur receptet próbálhatsz ki.

Legfinomabb bulgur receptek

A legfinomabb Bulgur recept gyűjteményt alább találhatod meg:

Paradicsomos Bulgur köret recept

Nézd meg a receptet itt!

Mediterrán bulgur csirkemellel recept

Nézd meg a receptet itt!

Bulgur saláta recept

Nézd meg a receptet itt!

A bulgur regionális kulináris felhasználása

Bulgur a mai Törökországból származik. Az évszázadok során a különböző populációk saját maguk fejlesztették ki ezt a tápláló gabonát.

Az indiai konyhában a bulgur kását megpuhítják és cukorral, illetve tejjel keverik össze. Zöldségekkel és fűszerekkel is összekeverik és sós kását is készítenek belőle.

Az egész Közel-Keleten a bulgurt a klasszikus meze-ben (előételben) használják, amelyet tabboulehnek vagy tabulinak neveznek. Ez a saláta a bulgur, a paradicsom, a petrezselyem, a menta, az olívaolaj és a citromlé keveréke.

A török ​​konyhában az asure, amelyet Noé bárkás pudingjának is hívnak, hagyományos édes étel gyümölcsökkel, dióval, mézzel és bulgurral, amely egyesek szerint a világ legrégebbi desszertje. 

A Bulgurból török ​​húsgombócokat (kofte) is készítenek, amelyek a szíriai konyhában kibbeh-ként is ismertek.

Read More

Előző

Másodpercenként 319 terabyte-os sebességgel lealázta Japán az internetes sebességrekordot

Antonio Banderas is csatlakozik az Indiana Jones 5 szereplői közé

Következő