Hogyan készíts Ciabatta kenyeret? Az eredeti Ciabatta könnyen elkészíthető házilag is!

| |

A ciabatta házilag is elkészíthető egyszerűen olasz módra! Készülj fel arra, hogy megtanuld, hogyan készítsd el az eredeti olasz ciabatta kenyeret, amely tökéletesen alkalmas levesek mellé, mártások tunkolására és finom szendvicsek elkészítésére is.

Azok a “házi pékek”, akik elsajátították az alap házi cipó elkészítését, a következő kihívás sem jelenthet gondot. 

A legtöbb kenyértészta a liszt, a víz, az élesztő és a só alap kombinációja és ezekből az összetevőkből különböző készítmények különböző típusú kenyereket eredményeznek.

Ez a ciabatta cipónál sincs másként – és egy kis türelemmel és idővel megtanulhatod, hogyan készítsd el egyedül a ciabatta kenyeret.

Mi az a Ciabatta kenyér?

A Ciabatta kenyér egy eredeti olasz kenyér, amely lisztből, élesztőből és sóból készül. Az olaszországi Veneto államban, Rovigo tartományban készítették el először 1982-ben, válaszul a francia bagettek népszerűségére.

A Ciabatta egy széles, lapos kenyér, amelyet a ropogós kenyérhéj alatti nagy lyukak jellemeznek. Maga a tészta sokkal nedvesebb és lágyabb, mint a hagyományos francia kenyerek, de nem olyan nedves, mint a focaccia cipó tésztája. 

Az autentikus ciabatta elkészítéséhez az úgynevezett biga elkészítésével kell kezdened, amely hasonlít egy kovászhoz. A lisztet, a vizet és az élesztőt sok órával a tészta elkészítése előtt összekevered, majd hozzáadod a tésztához, hogy javítsd a kész kenyér ízét és állagát.

A kész ciabatta kenyérből finom előételeket készíthetsz, például egy eredeti firenzei ciabattát vagy akár egy ciabatta pizza receptet is.

Hogyan készítsünk házi Ciabatta kenyeret?

Ciabatta Hozzávalók

A kovász számára:

140 gramm liszt

1/8 teáskanál élesztő

113 ml víz (szobahőmérsékleten)

A tésztához:

280 g liszt

1/2 teáskanál élesztő

1,5 teáskanál konyhasó

170 ml víz (szobahőmérsékleten)

60 ml tejet (szobahőmérsékleten)

A Ciabatta elkészítéséhez szükséges konyhai eszközök

Konyhai keverőgép: Ez egy elengedhetetlen kis készülék, amelyre minden konyhának szüksége van. Jól fog jönni, ha összekevered a tészta hozzávalóit, majd összegyúrod a ciabatta tésztát. Természetesen, ha jó erőben vagy és kézzel szeretnéd megoldani az is lehetséges, de egy ilyen konyhai gép lényegesen több időt és energiát spórol meg neked a házi ciabatta készítés során.

Élelmiszer mérleg: A pontos mérés kulcsfontosságú a kenyér elkészítésénél, a konyhai mérleg pedig segít a száraz alapanyagok megfelelő mérésében.

A ciabatta recept lépései

1. lépés: Készítsd elő a kovászt

A kovász elkészítéséhez keverd össze a lisztet, az élesztőt és a vizet egy közepes tálban, amíg az összes összetevő be nem épül. Szorosan takard le konyhai fóliával és hagyd szobahőmérsékleten egy éjszakán át állni. A kovásznak legalább 8, de legfeljebb 24 órán át “pihennie” kell.

2. lépés: Készítsd el a ciabatta tésztáját

A tészta elkészítéséhez keverd össze a kovászt a tészta hozzávalóival együtt egy konyhai keverőgépbe. Keverd a legalacsonyabb fordulatszám-beállítással, amíg az összetevők alaposan összen nem keverednek. Keverd tovább 4-6 percig, amíg a tészta el nem válik a keverőtál szélétől.

Cseréld át a keverőgép lapátját a dagasztóra és gyúrd kb. 10 percig. A tésztának fényesnek, de nagyon ragacsosnak kell lennie. 

Helyezd át a tésztát egy nagy tálba, és fedd le szorosan műanyag fóliával. Hagyd a tésztát szobahőmérsékleten állni, amíg megduplázódik a tömege (körülbelül 1 óra).

3. lépés: Hajtsd össze a tésztát

Az ujjaiddal nyúlj be a tál széléhez a tészta alá, majd hajtsd magára a tésztát úgy, hogy közben fogod a tészta szélét. Megemeled a tésztát és a tál közepe felé viszed. 

Majd fordítsd el a tálat 90 fokkal és hajtsd össze ismét a tésztát, összesen 8 fordulatot megismételve. Fedd le újra a tálat és hagyd állni még 30 percig.

4. lépés: Formázd meg a ciabatta tésztát

Fordítsd ki a tésztát egy lisztezett felületre és vágd ketté. A tészta mindkét felét forgasd felfelé és szord meg egy kevés liszttel. 

Óvatosan nyomd szét a tésztát egy körülbelül 15 x 30 centiméteres téglalap alakba.

Vág két darab sütőpapírt és bőségesen lisztezd be. Óvatosan tedd át az egyik ciabatta kenyer tésztát a sütőpapírra. Ismételd meg a második tésztával is, majd takard le őket egy tiszta konyharuhával. Hagyd a tésztákat szobahőmérsékleten 45 perc és egy óra közötti időszakra állni.

5. lépés: Süssd meg a ciabattákat

Melegítsd elő a sütőt 230 fokra. Tipp: Hagyd a sütőt legalább 30 percig előmelegedni, mielőtt bármilyen kenyeret sütnél.

Helyezd el a ciabatta cipókat egy fordított tepsire. Óvatosan nyomkodd meg a tésztákat az ujjaiddal, hogy ismét kinyújtsd őket 15 x 30 centiméteres téglalap alakba. 

Helyezd el a tepsit a sütőben és süsd a ciabatta kenyeret 22-27 percig. A kéregnek sötét arany-barnának kell lennie.

A Ciabatta kenyér elkészítésének egyéb módszerei

A finom, ropogós külsejű és levegős belsejű ciabatta kenyeret elkészítheted kevesebb idő alatt is, ha kihagyod a kovászkészítés lépését. 

Ezzel a módszerrel még mindig ropogós, finom ciabatta kenyeret készítesz, csak az elkészítés kevésbé lesz hagyományos.

Ciabatta kenyér tippek

Honnan tudhatom, hogy mikor készült el a ciabatta kenyér?

Ha van megfelelő konyhai hőmérőd, akkor megmérheted a kenyér belső hőmérsékletét. Ha teljesen elkészült a ciabatta, a belső hőmérsékletnek 98 celsius foknak kell lennie.

Hogyan tárold a ciabatta kenyeret?

Tárolás előtt ellenőrizd, hogy a kenyér teljesen kihűlt-e. Szorosan csomagold be a kenyeret fóliába vagy légmentesen záródó műanyag zacskóba és szobahőmérsékleten tárold. Hűtőszekrényben tárolva a kenyér gyorsabban kiszárad. Megfelelő tárolás esetén a kenyérnek 2-3 napig kell állnia.

Mivel eszik a ciabattát?

A ciabatta sokoldalusága miatt szinte bármivel ehető. Egy forró leves mellé, egy hideg tejfölöd szószhoz vagy akár szedvicsnek is el lehet képzelni a ciabattát. A textúra és a ciabatta íze egyszerűen bármihez illik, de legfőképpen kiadós szendvicsek készítéséhez használják előszeretettel.

Ciabatta tápérték adatok

Kalória

Egy 50 grammos ciabatta hozzávetőlegesen 120 kalóriát tartalmaz. 

Zsírok

Ismert, hogy az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok csökkentik a vér koleszterinszintjét és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezen zsírok egyik legjobb forrása az olívaolaj, amely a ciabatta egyik összetevője. Az 50 grammos ciabatta 2 gramm zsírt eredményez, amelynek nagy része egyszeresen és többszörösen telítetlen. 

Fehérje

A Ciabatta nem a legjobb fehérjeforrás, habár egy 50 grammos Ciabatta körülbelül 5 gramm fehérjét is tartalmaz. 

Szénhidrátok

A ciabatta egyedüli problémája, hogy rengeteg gyorsan emészthető, finomított szénhidrátot tartalmaz. Minden 50 grammos ciabatta tekercs körülbelül 20 gramm szénhidrátot ad a szervezetünkhöz.

Rostok

A fehér liszttel készített hagyományos ciabatta kenyér nem különösebben rostban gazdag. Csak körülbelül 1 grammot tartalmaz egy 50 grammos ciabatta.

Ciabatta receptek

Ciabatta Pizza recept

Nézd meg a receptet itt!

Fenyőmagos firenzei ciabatta recept

Nézd meg a receptet itt!

Read More

Előző

A House of Gucci új előzetese Lady Gagát és Adam Driver-t mutatja be

A Mercedes-Benz 3 különleges kiadással ünnepli az AMG első futamgyőzelmének 50. évfordulóját

Következő