Disznóhús kisokos – minden a sertés részekről és a húsáról

| |

Ugyan napjainkban egyre népszerűbb a vegán életmód, de egyértelműen elmondhatjuk, hogy a lakosság jelentős része nem szívesen mondana le a húsfogyasztásról. A diétás csirkemellen túl a sertéshús rendkívül kedvelt.

Sokféle izgalmas fogás az asztalra varázsolható felhasználásával, és az ünnepi asztalról sem hiányozhatnak a sertésből készült finomságok. De mégis melyik részét milyen célra érdemes felhasználni?

A sertés húsrészei és felhasználásuk

Nem csak árbeli különbség akad a sertés egyes részei között, hanem más és más ételeket szoktunk készíteni azokból. Cikkünkben most azoknak igyekszünk tanácsokat adni, akik szeretik a húst és otthonosan kívánnak mozogni a gasztronómia e területén is.

Kezdő és kissé már tapasztaltabb háziasszonyok körében is gyakran felmerül a kérdés, hogy a hentesnél milyen sertéshúst érdemes előnyben részesíteni. Ha kedveljük a klasszikus kocsonyát, ami a téli hónapokban gyakran kínált étel, akkor ehhez fejet érdemes választani.

A hagyományos rántott húshoz és töltött káposztába is ideális választás a tarja, melyet beszerezhetünk szeletelve, egészben, vagy akár füstölve is. Az előre csomagolt verziók között darabolt is megtalálható, így ezt a konyhai műveletet is leveszik vállunkról a forgalmazók. A karaj szintén rendkívül változatosan felhasználható, így süthetjük egészben, megtölthetjük, kiránthatjuk, de aprópecsenyeként is kínálhatjuk vendégeinknek. A prémium minőség rajongói számára a szűzpecsenye javasolt, ami nagyon gyorsan átsül, és igazán finom, omlós húsról van szó esetében.

A sertéscomb szintén gyakran választott alapanyag, amit tulajdonképpen megszámlálhatatlan sokféleképp feldolgozhatunk a konyhában. Remek sültek készíthetőek felhasználásával, darálva tésztamártásokat, fasírtokat készíthetünk belőle, de kedvelt összetevője a rakott és töltött ételeknek is.

A hagyományos sertéspörkölt rengeteg rajongót tudhat magáénak, és változatos köreteket és savanyúságokat kínálhatunk mellé. A dagadó szintén remek választás pörkölthöz, de süthetjük vagy főzhetjük is. Sokak kedvencének számít az oldalas, ami sütve fenséges illattal és ízzel társul. Grillezhetjük is a megfelelő fűszerekkel kombinálva. A lapockát a füstölésen túl pörköltekhez és tokányokhoz szokták javasolni a hozzáértők. A tokaszalonna rendszerint abálás kapcsán kerül szóba, a farok pedig a korábban már említett kocsonya elengedhetetlen része. 

Ez utóbbiból a köröm sem hiányozhat, amit egyébként pörköltként is fel lehet használni. A csülök szilveszterkor kerül gyakran az asztalra, de egyébként bármikor készíthetünk belőle sült ételeket.

A bevásárlóközpontokban gyakran találkozhatunk remek hús akciókkal. Ha a kaphatóak elnyerik tetszésünket, akkor érdemes akár többet is beszerezni belőlük, és a fagyasztóban eltárolni azokat. Célszerű olyan csomagolást választani nekik, melyen fel tudjuk tüntetni, hogy a sertés mely része található benne. Igaz ez egyébként arra is, ha disznóvágás alkalmával szeretnénk a fagyasztót feltölteni.

A sertéshús megállja a helyét az ünnepi asztalon, de hétvégén is remek ételek készíthetőek belőle. Ha előre bepácoljuk, különleges ízvilág születhet, darálva pedig bolognai mártást is alkothatunk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a húst a felhasználás előtt mindenképpen a megfelelő körülmények között kell tárolni, de az edényben maradt készételt is célszerű azonnal hűtőbe tenni, amint kihűlt az. A sertéshús megfizethető áron beszerezhető, így tulajdonképpen még csak nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlni annak érdekében, hogy gusztusos, remek ízű főételeket készíthessünk a család számára.

Read More

Előző

Hamarosan megtapasztalhatod az űrséta élményét a virtuális valóságon keresztül

Az Esernyő Akadémia 3. forgatásai véget értek, jöhetnek az utómunkálatok

Következő