Mivel a gomba nagyon sok étel alapját adja, így nem árt, ha mindig van otthon belőle néhány adag. A tárolása ugyanakkor cseppet sem könnyű, sőt a legtöbben teljesen tanácstalanok, ha a gomba ideális tartósításáról van szó.
Jó hír viszont, hogy nem kell rögtön konzerv termékeket vásárolnod, ahogy más zöldségeknél, a gomba esetében is léteznek valóban hatásos módszerek.
Amennyiben te is rajongsz az ilyen ételekért és szeretnéd megtudni, hogyan tehetnéd el a gombát úgy, hogy mindig friss és fogyasztható állagú maradjon, olvasd el az alábbi cikket.
Előre csomagolt gomba pakkok
Ha előre csomagolt gombát vásárolsz, a munka nagy részén gyakorlatilag már túl is vagy. Az ilyen csomagolások perforációja nem teljesen zárt, így engedi elpárologni a gombák miatt keletkező nedvességet.
A légáteresztő csomagolást magad is elkészítheted, a gombafejeket tedd egy olyan zacskóba, amire előzőleg lyukakat csináltál.
A környezettudatos szövetzsákok
A többször felhasználható szövetzsákok, amellett, hogy óvják a természetet, a gombák tárolására is alkalmasak lehetnek.
A kilyukasztott műanyag zacskóhoz hasonlóan átengedik magukon a nedvességet, ezáltal a gombafejek megőrizhetik az eredeti állagukat. Ha van lehetőséged, tedd a gombákat napos helyre, hogy magukba tudják szívni a hasznos D-vitamint.
A papírzacskó módszer
A gomba öregedésével a fejek elég sok vizet bocsáthatnak ki magukból. Tudják ezt azok a kereskedők is, akik a piacokon a gombát papírzacskóba téve árulják.
A papírzacskók képesek magukba szívni a nedvességet, így óvva a gombákat a gyors romlástól. Ezen kívül a gombák megfelelő levegőhöz is juthatnak, hiszen ezekben a zacskókban nincsenek hermetikusan elzárva a külvilágtól.
Fagyasztóban történő tárolás
Bár a fagyasztás nem a legjobb módszer, vannak olyan helyzetek, amikor nincs más megoldás. Ilyen például, ha egyszerre olyan nagy mennyiségű gombához jutsz hozzá, amit képtelen vagy néhány napon belül elfogyasztani.
Ha ez a szituáció áll fenn, a tisztítás után a felesleges gombafejeket nyugodtan tedd bele a fagyasztódba. Egy hamburgerre vagy egyéb ételek ízesítésre a textúra romlása ellenére még bármikor felhasználhatod őket.
Forrás: food52.com
Ez is érdekelhet
Fagyasztott zöldségek és gyümölcsök: Egészséges alternatívák vagy kompromisszum?
Kenyér tárolás: Hogyan maradjon friss a kenyér napokig?
A tökéletes saláta összeállítása (az önteten túl)
Támogasd a helyit: Miért érdemes helyi termelőktől vásárolni?
A tökéletes foszlós kelt tészta titka (élesztővel)
Házi joghurt készítése egyszerűen (kultúra vagy kész joghurt segítségével)
A szerkesztő ajánlata
A Ferrari KC23 egy 600 lóerős versenypályára tervezett egyedi versenyautó Maranellóból
SZÖRNYETEG: Az Ed Gein-sztori – Ryan Murphy hátborzongató true crime sorozata
Forradalmasíthatja-e az OpenAI a keresőmotorok piacát? Megnyitja a keresőterméket minden felhasználó előtt!
A 10 legjobb ingyenes FaceBook (Meta) videó letöltés online szoftver!
Az Audi Q6 e-tron offroad koncepció újradefiniálja az elektromos terepjárók világát
A tűzijáték okozta kutya-szorongás kezelése