A hat legkedveltebb olasz tésztaféleség és receptek

| |

Ha rajongsz az olasz konyháért és szeretnéd jobban megismerni a méltán népszerű tésztaféléket, ez a cikk pont neked való.

Számos olasz tészta fajta létezik az olasz gasztronómiában. Ezek közül emeltük ki a legkedveltebeket számodra.

Tortelloni

Tortelloni olasz teszta fajta min

A tortelloni egy olyan töltött tészta, amelynek belsejébe az olaszok általában spenótot, ricottát, diót vagy vargánya gombát raknak.

Ugyanolyan módon készül, mint a hasonló elnevezésű tortellini, csak valamivel nagyobb annál. Sok helyen olvasztott vajon megfuttatott zsálya levelekkel öntik nyakon.

Rigatoni

Rigatoni olasz teszta fajta min

A rigatoni egy cső formájú tészta, amely külső felszínén, a szószok megtapadását elősegítő barázdák láthatók.

A belsejébe mindenféle finomság tölthető, az alapanyagoknak csak a képzelet szabhat határt. Eredetileg Rómából származik, de a dél-olaszok is viszonylag hamar megkedvelték. Ma már Szicíliában is népszerű tésztaféleként tartják számon.

Fettuccine

Fettuccine olasz teszta fajta min

A fettucine szó szerinti fordításban szalagot jelent, ami jól jellemzi a tészta hosszúkás formáját. A fettucine őshazája Közép-Olaszország, azon belül is a Lazio régió.

A története évszázadokat ölel át, első írásos említése a 15. századból való. A forrás megjelöli a tészta készítésének pontos menetét, kiemelt hangsúlyt fektetve az egy ujjnyi szélességre. A modern változat azonban ennél valamivel keskenyebb.

Ravioli

Ravioli olasz teszta fajta min

A ravioli egy olyan tészta, aminek lapjai közé az olaszok tölteléket helyeznek. Használható levesben betétként, de mártásokkal leöntve önálló ételként is megállja a helyét. Hagyományosan hús, sajt és zöldségek találhatók a közepén.

Bucatini

Bucatini olasz teszta fajta min

A bucatini egy hosszú, vékony és cső formában kapható tészta, ami kinézetre hasonlít a spagetti tésztához.

A tésztát hagyományos olasz bronzlemezeken préselik. A nevének jelentése lyuk, ami utal a tészta üreges voltára. Sűrű és kiadós mártásokkal tökéletesen párosítható.

Linguine

A linguine egy lapos és vékony olasz tésztaféle, aminek fordítása: kis nyelv. Az olaszok gyakran halalapú mártásokkal párolják készre.

Mellé Szicíliában főként tonhalat és kapribogyót szolgálnak fel. Rugalmassága miatt azonban rengeteg étel alapanyaga lehet, szinte bármilyen szósszal összeegyeztethető.

Tészta receptek gyorsan ebédre vagy vacsorára

 

Read More

Előző

A gomba frissen tartó tárolásának módszerei

A kínai konyhaművészet jellegzetességei!

Következő