Mivel a gomba nagyon sok étel alapját adja, így nem árt, ha mindig van otthon belőle néhány adag. A tárolása ugyanakkor cseppet sem könnyű, sőt a legtöbben teljesen tanácstalanok, ha a gomba ideális tartósításáról van szó.
Jó hír viszont, hogy nem kell rögtön konzerv termékeket vásárolnod, ahogy más zöldségeknél, a gomba esetében is léteznek valóban hatásos módszerek.
Amennyiben te is rajongsz az ilyen ételekért és szeretnéd megtudni, hogyan tehetnéd el a gombát úgy, hogy mindig friss és fogyasztható állagú maradjon, olvasd el az alábbi cikket.
Előre csomagolt gomba pakkok
Ha előre csomagolt gombát vásárolsz, a munka nagy részén gyakorlatilag már túl is vagy. Az ilyen csomagolások perforációja nem teljesen zárt, így engedi elpárologni a gombák miatt keletkező nedvességet.
A légáteresztő csomagolást magad is elkészítheted, a gombafejeket tedd egy olyan zacskóba, amire előzőleg lyukakat csináltál.
A környezettudatos szövetzsákok
A többször felhasználható szövetzsákok, amellett, hogy óvják a természetet, a gombák tárolására is alkalmasak lehetnek.
A kilyukasztott műanyag zacskóhoz hasonlóan átengedik magukon a nedvességet, ezáltal a gombafejek megőrizhetik az eredeti állagukat. Ha van lehetőséged, tedd a gombákat napos helyre, hogy magukba tudják szívni a hasznos D-vitamint.
A papírzacskó módszer
A gomba öregedésével a fejek elég sok vizet bocsáthatnak ki magukból. Tudják ezt azok a kereskedők is, akik a piacokon a gombát papírzacskóba téve árulják.
A papírzacskók képesek magukba szívni a nedvességet, így óvva a gombákat a gyors romlástól. Ezen kívül a gombák megfelelő levegőhöz is juthatnak, hiszen ezekben a zacskókban nincsenek hermetikusan elzárva a külvilágtól.
Fagyasztóban történő tárolás
Bár a fagyasztás nem a legjobb módszer, vannak olyan helyzetek, amikor nincs más megoldás. Ilyen például, ha egyszerre olyan nagy mennyiségű gombához jutsz hozzá, amit képtelen vagy néhány napon belül elfogyasztani.
Ha ez a szituáció áll fenn, a tisztítás után a felesleges gombafejeket nyugodtan tedd bele a fagyasztódba. Egy hamburgerre vagy egyéb ételek ízesítésre a textúra romlása ellenére még bármikor felhasználhatod őket.
Forrás: food52.com
Ez is érdekelhet
Mennyei sült burgonyaszeletek fokhagymával és parmezánnal
Avokádós pirítós tojással, spenóttal és paradicsommal
Zuppa Toscana – a klasszikus Toszkán leves lassú főzőedényben!
Spagetti pirított csirkével és koktélparadicsommal
6 hozzávalós kókuszos curry csicseriborsóval
Lindt csokoládés bögrés láva süti
A szerkesztő ajánlata
A Stranger Things forgatása megkezdődött és úgy tűnik, Hopper seriff máris bunyóba keveredett
1100 évvel korábban fedezték fel az Antarktiszt az eddig véltnél?
A Star Wars: The Bad Batch 2022-ben hivatalosan is visszatér a Disney+ műsorára új epizódokkal
A Vikingek: Valhalla első bepillantása bemutatja a Netflix sorozat kulisszatitkait
5 tipp a gyerekruha vásárlás megkönnyítéséhez
A The Continental előzetese a John Wick-univerzumhoz hű, akciódús történetet ígér