Székely Szusi – Egy gurmé fogás, amiről még nem hallottál

| |

Az újranyitás óta ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek. Nem kivétel ezalól az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar sem. A felfrissült étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak majd, amik a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.

A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.

“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket” – mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.

A Székely Szusi legendája

“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyet. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra… Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” – ígérik az alkotók.

A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.

Hogy mi jöhet még a székely szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni:

„A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” – mondja Varga Szidónia.

„Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném az pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk. Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk.”

Forrás: SZÉK

Előző

Vajon sírnak-e a pocaklakók? Avagy a méhen belül is sírnak a babák?

Elektromos meghajtással tér vissza a legendás Opel Manta sportkupé

Következő