A kínai konyhaművészet jellegzetességei!

| |

Kínai éttermekkel városszerte több helyen is találkozhatunk, de a legtöbb még csak meg sem közelíti minőségben az eredeti kínai gasztronómia műremekeit. A titok talán éppen abban rejlik, hogy a tradicionális fogások alapanyagainak minőségi összeválogatására kiemelt figyelmet fordítanak a távol-keleti országban.

A hazánkban működő kínai éttermekben viszont sokkal inkább lényeges a profit, és valljuk be, gyakran az ott tevékenykedők tudása köszönőviszonyban sincs az igazi kínai chef-ekével. Egykoron Kínában magas rangokat adományoztak azoknak, akik igazán tudtak főzni és a konyhaművészetek terén otthonosan mozogtak.

Természetesen akadnak olyan kínai vendéglátóhelyek Magyarországon is, amelyek magas színvonalon üzemelnek, és visszaadják azt a különleges ízvilágot, melyet a kínai ételekben úgy szeretünk.

A nemzeti gasztronómiára alapvetően jellemző, hogy rendkívül sokféle alapanyagot és fűszert használ, s ezeket gyakran olyan kombinációban, mely első olvasatra igencsak távol áll európai ízlésünktől.

A kínai gasztronómia alapvető élelmiszerei

A kínaiaknál a rizs és a rizstészta alapvető élelmiszernek számít, és még a legszegényebb családokban is napi rendszerességgel az asztalra kerül.

A felhasznált zöldségeket vékonyra darabolják, melyek így gyorsan megpuhulnak, tehát még csak órákat sem kell a konyhában állni akkor, ha kínai ételt szeretnénk készíteni. A konyhaművészet jellege eltérő lehet annak függvényében, hogy az ország mely területén járunk.

A pekingi konyhában például a sertéshús elég gyakran használt, de természetesen a méltán híres pekingi kacsa is mindenképpen említést érdemel.

A hússal illetve zöldségekkel főzött gőzgombócok szintén jellemzőek e területre. A kantoni konyhában már inkább a tenger gyümölcsei dominálnak, de a kígyó, a teknősbéka is az asztalra szoktak kerülni. A zöldségek algával egészülnek ki, mely az egészség szempontjából sem elhanyagolható.

Az erős, csípős ízek rajongói minden valószínűség szerint a szecsuáni konyhában találnák meg a számukra ideális ízvilágot. Innen ered a hazánkban is nagyon népszerű édes-savanyú ízek párosa, de a gyömbér és a tenger gyümölcsei is részét képezik az itteni gasztronómiának.

Kínai étkezési szokások

A kínaiak rendszerint naponta háromszor étkeznek. Míg reggel általában beérik rizskásával, addig ebédre főként levest esznek, s csak a vacsora idején kerül bőségesen hal, hús és rizs az asztalra.

Ha desszertekről van szó, akkor valószínűleg még az édes krémesekhez szokott európai gyomornak is túlságosan édes lehetnek a mézzel készült gyümölcsös, magvas, rizses finomságok.

A bundás alma és banán viszont annál népszerűbbek lehetnek számunkra, hiszen ezeket itthon is ismerjük és fogyasztjuk.

Kínai főzési technikák

A kínai chef-ek rendszerint wok-ot használnak, s a főzési technikára az jellemző, hogy csak kevés ideig főzik az alapanyagokat, majd hirtelen sütnek rajtuk egyet. Ennek köszönhető, hogy a zöldségek utánozhatatlanul frissek és ropogósak maradnak.

A párolás és a gőzölés gyakran szerepel az elkészítési módok között, s ez nem elhanyagolható azért sem, mert így a zöldségekben benne maradnak az értékes tápanyagok.

Az étkezések mellé sört, rizsbort, citromvodkát fogyasztanak, de elterjedtek a marinált hüllőket tartalmazó, kétségkívül látványos szeszes italok is. Az alkoholmentességet előnyben részesítők gyakran választanak teát.

A tradicionális étkezési kultúrában nagy szerep jut az ételek megbecsülésének és az alapanyagok iránti tiszteletnek. Ma már itthon is beszerezhetjük azokat az alapanyagokat és fűszereket, amelyekkel eredeti kínai recepteket készíthetünk el saját konyhánkban.

The post A kínai konyhaművészet jellegzetességei! appeared first on Fess.hu.

Read More

Előző

A hat legkedveltebb olasz tésztaféleség és receptek

Pizzakülönlegesség: Szénhidrátszegény olasz cukkini pizza falatok

Következő