A legjobb és legnépszerűbb hazai gasztronómiai fesztiválok!

| |

Ha a gasztronómia világa jut eszünkbe, akkor gyakran a prémium kategóriás éttermekre és a méregdrága fogásokra gondolunk. Pedig ennél sokkal kézzelfoghatóbb terület ez.

Az ország minden pontján megrendezett gasztronómiai fesztiválok közelebb viszik az utca emberéhez azokat az ételeket, magyar specialitásokat vagy éppen izgalmas újdonságokat, amelyeket oly sokan szeretünk.

Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, s általában ezek köré kerülnek megrendezésre a fesztiválok. Nem ritka az sem, hogy kifejezetten egy-egy tájegységre jellemző ételeket kínálnak a rendezvényeken, sőt, a street food is minden korábbinál népszerűbb manapság.

A Bajai Halászlé Fesztivál vagy a Balatonfüreden megrendezésre kerülő Balatoni Hal-és Borünnep legalább olyan ismertek, mint az Egri Bikavér Ünnep, vagy a Csabai Kolbászfesztivál. A hazai ételek közül a disznótoros finomságok, a halászlé nagy népszerűségnek örvendenek. Régiónként igencsak másféle az ízvilág, s a termelők, vendéglátóhelyek ezeket a különbségeket szeretik kihangsúlyozni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy-egy nagyobb fesztiválra akár az ország más pontjáról is szívesen érkeznek látogatók. Nem csak a fesztivál keresettségén mutatkozik ez meg, hanem jótékony hatással van az adott idegenforgalmi régió forgalmára is. A szállásfoglalások és a vendéglátóhelyek telítettsége mind annak függvényében alakulnak, hogy a területen mennyire gazdag programkínálat várja az érdeklődőket.

A Balaton e tekintetben a tavasztól őszig terjedő időszakban rendkívül nagy keresletnek örvendhet. Többféle borfesztivál, halételekkel összefüggő rendezvény és szüreti programsorozat is várja a látogatókat.

Hasonló a helyzet az alkoholos italokkal kapcsolatban

Hazánk rendkívül gazdag kiváló szőlőtermő vidékekben, s az igazán jó borászatoknak köszönhetően valóban világszínvonalú nedűk kerülnek palackozásra.

A fővárosi borfesztiválok egymást érik nyár végén és ősszel, de a Mohács és vidéke Rosé Fesztivál, a Szekszárdi Szüreti Napok, a Szegedi Borfesztivál, vagy például a Borvidékek Hétvégéje Fesztivál Monoron is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A borokon túl a sörök is megérnek egy misét, így a Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál, vagy a Gyulai Kézműves Sörfesztivál szintén sok rajongót tudhat magáénak.

A különlegességek kedvelői a Kőrösi Möggyfesztiválon találhatják meg számításukat, ahol kézműves sörök, meggysörök legalább olyan széles választékban elérhetőek, mint meggy felhasználásával készült édességek és sütemények.

A street food napjainkban már egészen mást jelent, mint egykoron. Ugyan tény, hogy gyakran még mindig egészségtelen és túl sok kalóriát tartalmazó ételek kerülnek le a sütőlapokról, de ez a kínálat már merőben különbözik a piaci lángosos választékától.

A kézműves hamburgerek rendkívül népszerűek, de a nemzetközi street food különlegességeit is mind többen kínálják vendégeiknek. A lángos hamburger névre keresztelt étel a Sziget nagy kedvence szokott lenni, és egy átmulatott éjszaka után valóban életmentőnek számíthat.

Hasonlóképp népszerű a palacsinta vagy a tojás felhasználásával készült reggeli, melyekkel szintén megismerkedhetünk a fővárosi street food fesztiválokon, amik a legjobb gyorséttermek kínálatát igyekeznek bemutatni.

A gasztronómia rajongói szinte az év minden hónapjában találnak kedvükre való programot a területen. Karácsony környékén az adventi vásárok forralt bora és mézeskalács figurái csábítanak, és a kürtös kalácsnak is igen nehéz ellenállni.

Érdemes a hosszú hétvégi kiruccanásokat is aszerint tervezni, hogy éppen az ország mely pontján találkozhatunk egy-egy neves rendezvénnyel és persze az ott kínált kulináris élvezetekkel.

The post A legjobb és legnépszerűbb hazai gasztronómiai fesztiválok! appeared first on Fess.hu.

Read More

Előző

A hat legkedveltebb olasz tésztaféleség és receptek

Pizzakülönlegesség: Szénhidrátszegény olasz cukkini pizza falatok

Következő